Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Fotoğraf Makinesi Markaları - Dünyanın En İyi 8 Fotoğraf Makinesi Üreticisi

Hangi Marka Makine Alacağınıza Karar Veremiyorsanız Bu Listeye Göz Atın!

Güzel anıları yaşayabilmek kadar onları uzun yıllar boyunca koruyabilmek de son derece önemli. Dijital fotoğrafçılığın doğuşundan günümüze kadar akıllı telefonlarda bile oldukça iyi bir seviyeye gelen kamera teknolojileri birçok anı fotoğraflamamıza imkan veriyor. Yine de yılların dev kamera üreticileriyle yarışabildiklerini söylemek pek de mümkün değil.

Eğer kendiniz için en uygun makineyi arıyor ve fotoğraf makinesi markaları hakkında daha fazla fikir sahibi olmak istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin. Elbette dünyanın en iyi fotoğraf makinesi hangisi sorusuna kesin bir cevap vermeyeceğiz. Yine de sizin için en iyi fotoğraf makinesi markası hangisi sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

[widget-8]

1. Canon

1937'de Japonya'da kurulan Canon, fotoğraf makinesi markaları denince kuşkusuz akla ilk gelen isimlerden biri. Nitekim kuruluşundan bugüne kadar Canon'un fotoğrafçılık dünyasında birçok yeniliğe imza attığını söylemek gerekiyor. Bunların başında da bir kameraya ilk kez mikro bilgisayar eklemek ve göz kontrollü otomatik netleme gibi son derece güçlü özellikler geliyor.

İster amatör isterseniz de profesyonel bir fotoğrafçı olun Canon ürünleri arasında kendinize uygun bir makine bulabileceğinize eminiz. Pek çoklarına göre en iyi fotoğraf makinesi markası olan Canon, 200 ile 2000 dolar fiyat skalasında birçok farklı makineyi hizmetinize sunuyor. Günümüzde firmanın 1DX, 5D ve Rebel serilerinin hem dünyada hem de ülkemizde son derece popüler olduğunu söyleyebiliriz.

2. Nikon

Canon'dan 20 yıl önce, 1917 yılında kurulan Nikon; tıpkı en büyük rakibi gibi yine Japonya merkezli bir firma. Eğer yüksek kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorsanız ve video kaydına da ihtiyacınız yoksa aradığınız ürünü Nikon mağazalarında bulabilirsiniz. Elbette Nikon makineler de diğer fotoğraf makinesi markaları gibi video kayıt seçeneği sunuyor, ancak profesyonellerin çoğu firmanın bu konuda yetersiz olduğu görüşünde.

Buna karşılık DSLR makineler ve odaklama testlerine baktığımızda dünyanın en iyi fotoğraf makinesi hangisi sorusuna Nikon cevabını vermek mümkün gözüküyor. Rakiplerine kıyasla bu konuda ciddi ölçüde önde olan firmanın fotoğraf tutkunları açısından tek dezavantajı fiyatları olabilir. Fotoğraf makinesi markaları ve fiyatları açısından 3000 doları bulan fiyatlarıyla profesyonel Nikon makineler itiraf etmek gerekirse biraz el yakıyor.

Nikon günümüzde D850, D5, D6 gibi üç güçlü makineyle aynasız fotoğraf makinesi severler için ürün portföyünü genişletirken full-frame kullanıcıları içinse Z6, Z7 ve APS-C snapper olarak Z50 modelini sunuyor. 

3. Sony

Fotoğraf makinesi markaları sıralaması içerisinde yer alan çoğu markanın Japonya merkezli olması tesadüfi olmasa gerek. Gerçi 1946 yılında kurulan Sony'nin ilk yöneldiği alan fotoğrafçılık değildi. Son yıllarda zirvedeki ikiliyle arasındaki farkı iyice kapatan Sony, fotoğraf makinesi markaları arasındaki güçlü rekabetin paydaşlarından biri haline geldi.

İlk dijital kamerasını 1988 yılında üreten Sony'nin rekabete gerçek anlamda dahil olması ise 2006 yılında Konica Minolta'nın kamera departmanını satın almasıyla gerçekleşti. Sony özellikle bu dönemden sonra aynasız fotoğraf makinesi konusunda ciddi bir yükseliş yakaladı ve pek çok satış grafiğinde Nikon'u geride bırakmaya başladı.

Üstelik tüm bunları yaparken Sony'nin fotoğraf makinesi markaları arasında sensör üretimindeki başarısıyla da sıyrıldığını belirtmek gerekiyor. Fujifilm, Panasonic, Nikon gibi markaların yanı sıra Sony akıllı telefon pazarındaki sensörlerin de yaklaşık %70'inin üreticisi konumunda.

Sensör teknolojisindeki dominasyonu Sony'nin APS-C ve full-frame kameralar konusunda ciddi avantajları sahip olmasını da beraberinde getiriyor. Nitekim a7R IV, a6600 ve a9 Mark II gibi cihazlarla firmanın her geçen gün pazardaki payını büyüttüğünü söyleyebiliriz.

4. Fujifilm

Tıpkı listemizin ilk üç sırasındaki üreticiler gibi bir Japon markası olan Fujifilm, her ne kadar sektörün zirvesinde olmasa da fotoğraf makinesi markaları arasında güvenilir bir yere sahip. Son yıllarda APS-C aynasız kameralarıyla öne çıkan markanın geçmişi ise 1934 yılına kadar uzanıyor.

Fujifilm'i listemizin ilk üç sırasındaki markalardan ayıran özelliklerden biri de sıra dışı ürünlere önem vermesi. Canon, Sony ve Nikon genellikle karlılığa odaklanırken Fujifilm ise retro kamera tasarımları ve farklı makinelerle kullanıcılarının karşısına çıkmayı tercih ediyor. Benzer şekilde firma, orijinal Fuji klasik sinema filmlerinin renk paletini yakalayabilmek için renk araştırmalarına büyük bir bütçe ayırıyor. Nitekim fotoğraf makinesi markaları arasında güncelleme aralığı en geniş olan firmanın da aynı nedenle Fujifilm olduğunu söyleyebiliriz.

Günümüzde Fujifilm'in en popüler cihazlarından biri yüksek kaliteli crop sensörü ile X-T3. Uygun fiyatıyla öne çıkan ürünün yanı sıra firma; GFX 100 gibi aynasız orta format makineleriyle de tanınıyor.

5. Pentax

Yine Japonya merkezli firmalardan biri olan Pentax'ın tarihi 1919'a kadar uzanıyor. Eğer yağmur, toz, soğuk ve buna benzer koşullara karşı en iyi fotoğraf makinesi markası hangisi diye merak ediyorsanız aradığınız markanın Pentax olabileceğini hemen söyleyelim. Neredeyse her fiyat segmentinde yüksek korumalı ürünler sunan Pentax, fotoğraf makine markaları içerisinde oldukça kullanıcı dostu bir profil çiziyor.

Sony; aynasız makinelere yönelerek pek çok makine üreticisini de peşinde sürükledi. Ancak Pentax'ın aynasız fotoğraf makinesi üretmek yerine inatla orta format DSLR üretmeye devam ettiğini söyleyelim. Pentax K-1 ve Pentax 645 gibi seriler full-frame ve orta format DSLR makine arayanlar için bugün en iyi alternatiflerin başında geliyor. Fotoğraf makinesi markaları ve fiyatları açısından baktığımızda da 100 ile 2000 dolar arasında değişkenlik gösteren Pentax makinelerin oldukça avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

6. Panasonic

1918 yılında kurulan Japon markası Panasonic, birçok sektörün yanı sıra fotoğrafçılıkta da uzun yıllardır önemli bir yere sahip. Günümüzde Lumix dijital fotoğraf makinelerinin üreticisi olan Panasonic, bilhassa ülkemizde full-frame aynasız fotoğraf makinesi denildiğinde Sony'nin en iyi alternatiflerinden biri kabul ediliyor. Özellikle Panasonic Lumix S1R ve S1 modellerinin hem ülkemizde hem de dünyada birçok fotoğrafçı tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz.

7. Olympus

1942 yılında Japonya'da faaliyetlerine başlayan Olympus'un fotoğrafçılık söz konusu olduğunda Panasonic'in en büyük rakibi olduğunu söyleyebiliriz. Olympus'u fotoğraf makinesi markaları arasındaki rekabette güçlü tutan özelliğinin 4/3 mikro matrisli makinelerinin olduğunu söyleyebiliriz. En iyi fotoğraf makinesi markası olmasa da bu matris teknolojisi Olympus'u spor ve belgesel çekimleri için tercih edilen bir firma haline getiriyor. Firmanın son yıllardaki en popüler ürünlerinden biri olan Olympus OM-D E-M1 Mark II ise yaklaşık 1000 dolarlık fiyatı ile rakiplerine kıyasla daha düşük bir maliyete sahip.

8. Leica

1849 yılında Almanya'da kurulan firma geçmişte bilhassa film endüstrisinde kullanılan ekipmanların üretiminde tartışmasız liderlerden biriydi. Ancak itiraf etmek gerekiyor ki dijital dönüşüm firmayı rekabetin oldukça gerilerine itti.

Yine de günümüzde Leica; APS-C ve full-frame L montajlı aynasız kameralar üreterek fotoğraf makine markaları arasındaki yerini koruyor. Yine de firmanın estetik ve ergonomik bir tasarım sunmakta oldukça başarılı olsa da teknoloji açısından rakiplerinden ciddi ölçüde geriye düştüğünü söylemek gerekiyor. 2020 yılında firma, 4K 24fps olarak video çekimi de yapabilen amiral gemisi olarak Leica S3 serisini duyurmuştu. Ancak bu makinenin özelliklerine baktığımızda bile sektördeki en iyi fotoğraf makinesi markaları listesi içinde Leica'nın oldukça gerilerde olduğunu söyleyebiliriz.

9. Samsung

Elbette Samsung fotoğrafçılığın dışında ismini çokça duyduğumuz markalardan biri. Yine de fotoğraf makinesi markaları dediğimizde de üreticiyi yabana atmamak gerekiyor. 1938 yılında Güney Kore'nin Seul şehrinde kurulan şirket pek çok alanda dünya liderlerinden biri olmayı sürdürüyor.

Özellikle bas-çek dijital kameralar söz konusu olduğunda Samsung'u başarılı üreticiler arasında saymalıyız. Görüntü keskinliği ve temizliği denince akla ilk gelen markalardan biridir. 2015 yılında piyasaya çıkan Samsung NX1, markanın bu konuda en iyi ürünlerinin başında geliyor.

Buna karşılık Samsung'un her üründe benzer bir başarı yakaladığını da söyleyemeyiz. Örneğin; Galaxy 2 ve WB1100F gibi fotoğraf makinesi modelleri görüntü netliğinin düşüklüğüyle kullanıcılar tarafından pek beğenilmemişti. Muhtemelen NX1'deki yüksek görüntü kalitesini de tüm bu eleştirilere borçluyuz. 

10. Ricoh

1939 yılında Japonya'da kurulan Ricoh, aslında başlangıçta bir enstitünün Ar-Ge bölümünden ibaretti. Fakat yıllar içinde kompakt film ve dijital kamera sektöründe kendisine yer bulan bir marka hale gelen Ricoh, bunun dışında ofis görüntüleme ürünleri söz konusu olduğunda da akla gelen üreticilerden biri.

Fotoğraf makinesi markaları denince akla ilk gelen marka belki Ricoh olmayabilir, ancak sokak fotoğrafçılarının favori makine üreticileri arasında olduğunu da unutmayalım. Özellikle 2015 yılında piyasaya çıkan GRII ve 2019 yılında onu takip eden GRIII serileri pek çok fotoğrafçısının favori ürünlerinden biridir.

11. Kodak

Bir zamanlar en iyi fotoğraf makinesi markası denince akla ilk gelen isim Kodak'tı. 1888 yılında ABD'de kurulan şirket özellikle film fotoğrafçılığı dendiğinde 20. yüzyılın büyük bölümüne gerçek anlamda hakimdi. Buna karşılık 21. yüzyıla geçtiğimizde diğer fotoğraf makinesi markaları tarafından yarışın gerisinde bırakılan firma, iflasa kadar gitti ve 2000'lerin başında bir dizi patentini sattı.

Bu nedenle güncel Kodak ürünleri hakkında konuşmak çok zor. Çünkü Kodak fotoğrafçılık ekipmanları aslında ilgili ürünün patentini Kodak'tan alan diğer firmalar tarafından üretiliyor. Aynı durum fotoğraf makineleri için de geçerli.

12. Hasselblad

Eğer Kodak'ın çok eski olduğunu düşünüyorsanız acele etmeyin! 1841 yılında İsveç'te kurulan Hasselblad, Kodak'ın bir adım önünde. Üstelik Kodak'ın aksine marka günümüzde de kendi bünyesinde fotoğrafçılık ekipmanları üretmeye devam ediyor.

Hasselblad'in dünya ve uzay tarihine geçtiğini de ayrıca söyleyelim. NASA'nın 1962 yılındaki Mercury 8 görevinde dünyanın yörüngesini fotoğraflayabilmek için Hasselblad 500C makineler kullanılmıştı. En iyi fotoğraf makinesi iddiasını taşımak için oldukça fütüristik diyebiliriz.

Başta söylediğimiz gibi Hasselblad, bugün de tüm hızıyla üretimlerine devam ediyor. Ve Hasselblad makinelerinin üst düzey profesyonel fotoğrafçılar tarafından dünyanın en iyi fotoğraf makinesi listesinde üst sıralarda olduğunu söyleyebiliriz.

Elbette yüksek fiyatları nedeniyle Hasselblad makineler, orta düzey ya da başlangıç seviyesindeki kullanıcılara hitap etmiyor. Bilhassa ülkemiz söz konusu olduğunda X1D-50C gibi bir makinenin 6000 dolardan fazla ettiğini düşünürsek bunun nedenini hemen anlayabiliriz. 

13. Mamiya

1940 yılında üretime başlayan Mamiya, vintage fotoğraf makinesi markaları söz konusu olduğunda ilk akla gelen isimlerden biriydi. "Biriydi" diyoruz çünkü Mamiya, geçtiğimiz yıllarda, bir sonraki maddede bahsedeceğimiz Phase One tarafından satın alındı.

Özellikle orta format kameralarıyla vintage fotoğrafçılık tutkunlarının favori markalarından biri olan Mamiya,özellikle Mamiye Press serisi ile öne çıkıyor. Ayrıca orta format bir SLR makine arıyorsanız yine Mamiye RB67 ve RZ67 modelleri bakabileceğiniz en iyi vintage fotoğraf makinesi modelleri arasındadır.

14. Phase One

Danimarka çıkışlı bir marka olan Phase One, aslında fotoğraf makinesi markaları listemizdeki en yeni üreticilerden biri. 1993 yılında üretime başlayan markanın alameti farikası ise 150 megapiksel çözünürlüğe kadar çıkabilen orta format makineleridir. Orta formata yaptığı yatırım düşünüldüğünde Phase One'ın bu alanda bir zamanların en iyilerinden olan Mamiya'yı satın almasını şaşırtıcı bulmamak gerekir.

Phase One, fotoğrafçılık ekipmanlarının yanı sıra fotoğraf yazılımları ile de piyasada yer edinmiş bir firma. RAW formatındaki görselleri düzenleyebilmeniz için tasarlanmış Capture One Pro, pek çok fotoğrafçıya göre en iyi fotoğraf edit yazılımlarından biridir.

Eğer stüdyo fotoğrafçılığı yapıyorsanız yüksek çözünürlükleriyle Phase One'ın en iyi seçimlerden biri olacağını söyleyebiliriz. Buna karşılık yeni başlayan ya da orta düzey kullanıcılar için Phase One makinelerin biraz pahalı olduğunu da vurgulamak gerekiyor.

15. Linhof

1887 yılında Almanya'nın Münih şehrinde üretime başlayan Linhof, Phase One ve Mamiya'nın aksine geniş format fotoğraf makinesi markaları arasında popülerdir. Özellikle Linhof Master Technika modeliyle üne kavuşan marka, 1940'ların gazete fotoğrafçıları için vazgeçilmezdi. Ancak bugünlerde makinenin vintage tutkunları için 5000 dolardan satıldığını da söyleyelim.

Günümüzde Linhof; Technika serisinin yeni modellerinin yanı sıra M679CS, Techno gibi yeni seriler de üretiyor. Ama bu makinelerin daha çok profesyoneller için olduğunu söyleyelim. Gerçi bunu bizim söylememize pek de gerek yok, fiyatlarına bakmak bile yeterli.

Makine Seçerken Marka Yerine Özelliklere Bakın!

Fotoğraf makinesi markaları hakkında yapacağımız kısa bir inceleme bile her markanın sektörde tutunmak için güçlü bir yöne ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yine de bizim önerimiz kamera seçiminde önceliğinizin marka yerine özellikler olması. Güvendiğiniz birkaç markanın aynı segmentteki çeşitli ürünlerini kıyaslayarak hangi fotoğraf makinesinin sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Eğer fotoğraf makinesi markaları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve fotoğrafçılık ekipmanlarını daha yakından tanımak istiyorsanız bize ulaşın! Uygulamalı fotoğrafçılık kursu programlarımızda farklı fotoğraf makineleri ve ekipmanlarıyla çekim yapma şansları bulacak, fotoğraf makine markaları ve özellikleri hakkında birikiminizi artıracaksınız.

[widget-7]

Yorum Yap